به گزارش شهرآرانیوز، حس نیاز حاجتمندان به حضور در صحن و سرای قدسی علی ابن موسی الرضا (ع) شب و روز نمیشناسد و چه بسیار عاشقان و ارادتمندانی که از روی نیاز و حاجتی یا از سر ارادت در حرم امام مهربانیها شب را به صبح رسانده اند. اما فراهم کردن مقدمات چنین زیارتهای شبانهای بر عهده خادمان رضوی است که یکی از مهمترین آنها تامین نور و روشنایی مناسب برای زیارت و قرائت ادعیه است.
اصلاح نورپردازی در صحن ها، رواقها و منارههای حرم مطهر رضوی یکی از اقدامات مهم سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر رضوی است. چرا که روشنایی صحنهای حرم مطهر میبایست به نحوی تأمین شود تا زائران حاضر در فضاها به راحتی و بدون مشکل بتوانند در هر نقطه از صحن ها، فارغ از موقعیت مکانی و نزدیکی به دیوارهها، سردربها و قسمتهایی مانند حوض و فضای سبز، بدون ایجاد سایه و با شدت روشنایی کافی به زیارت و قرائت ادعیه بپردازند. این نورپردازیهای چشم نواز به صورتی اجرا میشود تا القا کننده حس آرامش و نشاط و ایجاد آمادگی معنوی جهت زیارت دلچسبتر برای زائران بارگاه منور رضوی باشد.
همچنین سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر طی دو سال گذشته علاوه بر ارتقاء روشنایی عمومی در صحنها و فضاهای غیرمسقف حرم مطهر، با به روزرسانی سیستمهای روشنایی و زیرساختها موجب بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش میزان برق مصرفی در این صحن و سرای قدسی شده است.
دو صحن آزادی و انقلاب را باید دو هسته اصلی برگزاری و اجرای مراسمات مختلف، برنامههای رسانهای و حضور بیشمار زائران رضوی در آنها دانست. بر همین اساس پروژکتورهای قدیمی و گازی موجود در این صحنها که نزدیک به ۲۰ سال از طول عمر آنها میگذرد و مشغول نوردهی میباشند، به دلیل کاهش کیفیت و نوردهی دیگر پاسخگوی نیازها نبودند.
در همین راستا ۵۰ دستگاه پروژکتورهای قدیمی و گازی با توان متوسط روشنایی ۱۰۰ لوکس که بر روی سه ایوان در صحن آزادی نصب بودند، جمع آوری شدند و براساس طراحیها و شبیه سازیهای نرم افزای ۲۰ دستگاه پروژکتور "الای دی" جدید هزار وات با نوردهی بسیار بالاتر و مصرف انرژی پائینتر به همراه سیستم برق رسانی جدید جایگزین شدند تا متوسط روشنایی حدود ۴۰۰ لوکس برای صحن آزادی ایجاد شود.
در صحن انقلاب که شاهد برگزاری مراسمات اصلی حرم مطهر رضوی است، شرایط نوردهی بسیار نامناسبتر از صحن آزادی بود و پروژکتورهای قدیمی این صحن چیزی حدود ۸۰ لوکس روشنایی ایجاد میکردند. در طراحی جدید تعداد ۵۰ دستگاه پروژکتور "الای دی" جدید بر روی چهار سردر اصلی صحن انقلاب نصب شد تا روشنایی برابر با ۵۰۰ لوکس برای این صحن تاریخی به ارمغان آید.
پروژکتورهای قدیمی در صحن غدیر هم چیزی حدود ۱۰۰ لوکس روشنایی ایجاد میکردند که در طرح بهسازی روشنایی حرم مطهر رضوی، پروژکتورهای قدیمی این صحن جمع آوری و ۱۱۲ پروژکتور الای دی پانصد وات جایگزین و روشنایی به میزان ۴۵۰ لوکس افزایش یافت.
در صحن کوثر نیز که روشنایی آن کمتر از ۱۰۰ لوکس بود با انجام تغییرات و جایگزینی پروژکتورهای جدید روشنایی آن به ۴۵۰ لوکس رسید و همچون صحن غدیر کاهش ۵۰ درصدی انرژی اتفاق افتاد.
همچنین حسب دستور تولیت معزز آستان قدس رضوی، تصمیم بر این شد تا بستهای ورودی حرم مطهر رضوی همچون چهار ورودی اصلی بست بالا خیابان، بست پائین خیابان، بست طبرسی، بست شیخ بهائی اصلاح و افزایش روشنایی صورت بگیرد. در هر یک از این بستها ۵۰ پروژکتور جدید تولید داخل جایگزین شد تا روشنایی متوسط هر بست از ۷۰ لوکس به ۲۵۰ لوکس تغییر یافت.
پیش از این ایوانهای ورودی صحنهای انقلاب، آزادی و جمهوری از روشنایی کمی برخوردار و تاریک بود و زائر به هنگام ورود و خروج از این صحنها و طی مسیر شاهد ایوانهای تاریکی بود که منظر مناسبی را ایجاد نمیکرد. در همین راستا تصمیم به اصلاح روشنایی ایوانهای ورودی این صحنها گرفته شد. برای اجرای طرح روشنایی این ایوانها چراغهای خطی الای دی به کار برده شد تا با نصب در میانه ایوان ها، به دوجهت بالا و پائین پرتاب نور داشته باشند. با اجرای ۶۰۰ متر از این نوع چراغ ها، مقرنسها و تزئینات داخلی ایوانها روشن و زیبایی چشم نواز این آثار هنری در شبها نیز پیش دیدگان زائران علی ابن موسی الرضا (ع) جلوه پیدا کرد. همچنین در نیمه پائینی، بدنه و کف ایوان نیز از این روشنایی بهره¬مند شدند و میزان روشنایی آن از ۵ لوکس به ۴۰۰ لوکس روشنایی افزایش یافت.